Program
Programme

 K Ö Z L E M É N Y
a Nemzetközi Roma Nap eseményeiről

A fél éve magyar roma és nem roma rendőrök kezdeményezésére Budapesten megalakított Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület. Első jelentős rendezvényére kerül sor április 13-án.
Az alapítók - a cseh, a román, a szlovák, a bolgár és a magyar rendőrség – által képviselt öttagú elnökség és a tagság a Nemzetközi Roma Nap keretében megismerhetik a magyar Kormány roma integrációs stratégiájának, valamint a magyar jogrendszernek a roma közösség méltóságát biztosító főbb elemeit, tájékozódnak az egyesület eddigi tevékenységéről. A program a Holocaust Emlékközpontban folytatódik, ahol az egyesület tagjai a Roma Holocaust áldozataira emlékeznek.
 
Az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület olyan hazai és európai szintű célok megvalósítására törekszik, mint az esélyegyenlőség megteremtésének elősegítése hazánk és az unió államainak rendvédelmi szerveiben; a rendvédelmi szervek és a roma közösségek között fennálló kölcsönös előítéletesség csökkentése; a cigány származású hivatásosok számának növelése; a már állományban lévő romák élet- és szolgálati körülményeinek javítása. Emellett felvállalja, hogy segít a roma hivatásosok identitásproblémáinak leküzdésében; közvetít a roma-rendőr konfliktusokban, támogatja a romák részvételét a hazai és nemzetközi rendvédelmi képzésekben.
 
A megalakulása óta eltelt időszakban az egyesület kiépítette kapcsolatait partnereivel: a nemzetközi rendőri szervezetekkel, a hazai és nemzetközi emberjogi és roma szervezetekkel. Az egyesület tevékenysége iránti növekvő érdeklődést bizonyítja, hogy a Nemzetközi Roma Nap programjaiban való részvételt az unió más tagországai is jelezték.